Vår verksamhet

Tidiga, väl avvägda åtgärder och god samverkan kommer att säkerställa projektets framgång.

Vi arbetar i gott samarbete med markägare, kommuner och myndigheter

Solkraftsprojektet inleds med identifiering av potentiella platser och preliminära studier för att fastställa områdets lämplighet för solkraftsproduktion. Vi kommer att kartlägga stora områden som kan vara lämpliga för solenergiproduktion ur teknisk och miljömässig synvinkel. I det här skedet samarbetar vi också aktivt med kommuner.

När området har identifierats som lämpligt för solenergiproduktion i den inledande kartläggningen kontaktar vi markägarna och informerar dem om solenergi och möjligheterna att utveckla området för solenergiproduktion. Diskussionerna med markägarna kommer att omfatta den nuvarande användningen av området, gränserna för det potentiella solenergiprojektet, tidsplanen och innehållet i markupplåtelseavtalet.

För projekt som går vidare till planeringsstadiet kommer vi att inleda mer detaljerade studier, såsom natur-, arkeologi- och landskapsundersökningar. Vi hanterar också de nödvändiga tillståndsprocesserna för markanvändning och elöverföring fram till bygglovsstadiet.

Växelverkan är viktig för oss och vi kommunicerar öppet om vår verksamhet och framstegen i solkraftsprojektet till kommuner, markägare och ortens invånare. Vi tar också gärna emot förslag på områden som kunde undersökas.

Så här går vi vidare

  • OMRÅDETS UTVÄRDERING OCH LÄMPLIGHET FÖR SOLENERGI

    Inledningsvis kartlägger vi områden som lämpar sig för solenergiproduktion. Till exempel åker- och skogsområden, onyttig mark och områden med avslutad torvproduktion och deras närområden passar bra för solkraftsproduktion på grund av sin yta, sitt läge och den befintliga infrastrukturen.

    Därefter gör vi en förstudie för att säkerställa att området är lämpligt för produktion av solenergi. Vi utreder:

    ● Kommunens eller stadens inställning till projektet

    ● Markanvändningssituationen: planer, bosättning, ägande

    ● Områden som är viktiga för natur- och kulturmiljön

    ● Byggbarhet

    ● Alternativ för nätverksanslutning

    Förundersökningens resultat berättar om området är lämpligt för vidareutveckling.

  • SAMARBETE MED MARKÄGARE OCH KOMMUNER

    Vi planerar utvecklingsprojektet tillsammans med markägare och kommuner.

    ● Vi identifierar gemensamt utvecklingsområden och kommer överens om arbetssätt

    ● Vi sluter arrendeavtal med markägarna

    ● Vi kommer överens om tillståndsförfaranden och samverkan med kommuner eller städer

  • PROJEKTPLANERING OCH TILLSTÅND

    Efter att förundersökningen slutförts och markförvaltningen bekräftats fortsätter vi med projekteringen och inleder nödvändiga tillståndsprocesser för användning av områdena och för elöverföring.

    ● I samband med tillståndsförfarandet upprättar vi nödvändiga rapporter och utvärderar projektets effekter på liv och miljö för ortens invånare

    ● Vid planeringen och i tillståndsförfarandet av solkraftsparken tar vi hänsyn till den snabba teknikutvecklingen

    ● Planerings- och beviljandeskedet tar i genomsnitt 12-18 månader, beroende på inledningsfasen och tillståndsförfarandet

  • KOMMUNIKATION UNDER UTVECKLINGSPROJEKTET

    Det är viktigt för oss att kommunicera öppet om vår verksamhet och framstegen i solenergiprojektet till olika intressenter. Vi arrangerar öppna informationstillfällen som vi meddelar om i lokala medier och via kommunala informationskanaler.

    Vi för även en aktiv dialog med markägare, kommunala beslutsfattare och invånarna i området.

Vill du veta mera? Kontakta oss.